Frediksdal julinstallation 2010 ‘Midvinter’

Beställare: Frediksdals Museer och Trädgårdar i Helsingborg

I den mörka midvintertiden har vi ett behov av att förbereda oss inför ljusets, värmens och växandets återkomst. I detta tema skapade en ljus- och ljudsatt vandring genom Engelska Parken, som del av Fredriksdals traditionella julmarknad.

Utställningen synliggör det faktum att vi lever på en plats på jordklotet som ligger väldigt långt norrut. Det var ett strävsamt liv för människorna förr att klara av det kalla och karga klimatet.  Vi visar människans behov av att bygga sig ett varmt rum mitt i det mörka och kalla, hennes behov av att göra det vackert omkring sig, av att ”boa” sig. 

Några axplock ur utställningen:

IMG_0470

Istappar: Naturen har frusit till is. Allting är stilla. Naturen håller andan. Endast ett svagt klirrande ljud far genom vinternatten. Det är bistert, det är kallt, men det är också så vackert. 

IMG_0476

Bykstugan: Inför julen ska allt göras rent och fint. I bykstugan bykas allt från kläder och sänglinne till gårdens trasmattor. Det doftar av kokande vatten, lut och såpa

 

Fredriksdal CP 101103 097

Isskulptur: En ljushägring syns där inne bland träden. Den skimrar av blått och av grönt. Ibland skiftar den ät lila. Vad är det? Vad kan det vara som syns där borta?  Jag tror att jag hörde något! Långt uppe i nord är norrskenet vanligt förekommande. Hur tänkte urtidsmänniskans inför detta makalösa skådespel?

Fredriksdal GG 018

Jordkällaren: Här står sommarens dyrbara skörd prydligt uppställda på rad i korgar och lårar. Det som man har skördat måste förvaras och hushållas med till nästkommande sommar och höst då de nya grödorna är färdiga att skördas.